Idziemy do stomatologa - Dentystyczny

Idziemy do stomatologa - Dentystyczny stomatologia zachowawcza elbląg
, ortodoncja, stomatologia dziecięca itd. Nauka lekarza stomatologii nie ogranicza się więc tylko do samych zębów i 'łatania dziur' jak mogłoby się wydawać. Dochodzi do tego ilość niezbędnego sprzętu w gabinetach oraz materiały do uzupełniania ubytków. Dlatego ceny w niektórych gabinetach są takie jakie są. Zdecyduj się na nowoczesny gabinet Czasem czujemy potrzebę rozwiązania swoich problemów z uzębieniem. Ból lub inne drażniące uczucia nas rozpraszają i zwyczajnie niepokoją. Mamy jednak pewną obawę, przez którą odwlekamy wizytę u dentysty. Chodzi oczywiście o ból. Czy jednak rzeczywiście jest się czego obawiać? Na szczęście czasy bardzo bolesnych interwencji dentystycznych to już przeszłość. Coraz lepsze technologie używane przez specjalistów czynią prawdziwe cuda. Jako pacjenci nie musimy obawiać się tego, że wyrwanie zęba czy plombowanie przyprawiają nas o cierpienie, a obfite krwawienie po usunięciu kości utrudni nam życie. Bardzo dobre środki znieczulające, precyzja i dostęp do środków zapobiegających jakimkolwiek powikłaniom czynią zabiegi po prostu komfortowymi. Dzięki takiemu nowoczesnemu podejściu łatwo jest udać się do gabinetu bez obaw o ból i to, że nie będziemy w stanie normalnie funkcjonować do końca dnia. Profesjonalne podejście i dobre narzędzia są w stanie szybko i bezboleśnie zakończyć sporo przypadków.Definicja próchnicyPróchnica zębów (łac. caries dentium) ? bakteryjna choroba zakaźna tkanek twardych zęba objawiająca się demineralizacją substancji nieorganicznych i następnie proteolizą substancji organicznych z powodu działania kwasów wytworzonych przez bakterie w płytce nazębnej w wyniku metabolizmu cukrów pochodzenia zewnątrz- i wewnątrzustrojowego. Głównymi bakteriami odpowiedzialnymi za rozwój próchnicy są L. acidophilus oraz paciorkowce, a z nich najważniejsze to Streptococcus mutans. Inne próchnicotwórcze bakterie to: S. salivarius, S. mitis, S. sanguinis, S. faecalis. Bakterie te są zdolne do zainicjowania procesu próchnicowego, poprzez wytwarzanie kwasów w wyniku metabolizowania cukrów (głównie kwas mlekowy). Zakwaszone środowisko (pH poniżej 5,5) sprzyja demineralizacji szkliwa. Ponadto bakterie te uczestniczą w powstawaniu płytki nazębnej. Stanowi ona doskonałe środowisko dla rozwoju bakterii pierwotnie tlenowych, a z czasem względnie beztlenowych. Źródło: http://pl.wikipedia.org/wiki/Pr%C3%B3chnica_z%C4%99b%C3%B3w